whatsapp-widget
Puteti dona direct prin transfer bancar in urmatoarele conturi:

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont Euro: RO 28 BTRL EUR CRT 00 W828 7001

Cont USD: RO 68 BTRL USD CRT 00 W828 7001

Cont CHF: RO 12 BTRL CHF CRT 00 W828 7001

SFANTUL NECTARIE – PROTECTORUL NOSTRU

Tâmplarul de la ţară care a strâns prin „Salvează o inimă“ 5 milioane de euro din donaţii pentru copiii bolnavi

Un tânăr din judeţul Botoşani a reuşit să pună pe picioare una dintre cele mai eficiente platforme pentru ajutorarea copiilor bolnavi. Deşi trăieşte într-un sat, el a convins zeci de mii de oameni să doneze peste cinci milioane de euro în doar patru ani, reuşind să atragă şi giganţi precum Google.

Vlad Plăcintă are 34 de ani şi trăieşte într-un cătun din judeţul Botoşani, în comuna Frumuşica. De meserie tâmplar, dar şi agricultor, ca majoritatea localnicilor, locuieşte împreună cu familia sa într-o casă de la ţară. Din acest univers rural, botoşăneanul Vlad Plăcintă reuşeşte să salveze sute de vieţi. În ultimii patru ani, a strâns peste 5 milioane de euro pentru copiii bolnavi din România. Mai mult decât atât, din aceeaşi casă de lângă Frumuşica a reuşit să atragă în proiectele sale umanitare giganţi precum Google, convingându-i să doteze cu aparatură inclusiv un spital din Botoşani. Pentru cei mai mulţi, Vlad Plăcintă este un adevărat fenomen în România.
De la un blog religios la o platformă unicat în România Vlad Plăcintă s-a născut şi a trăit mereu la ţară, în satul Boscoteni, lângă Frumuşica. A visat mereu să-i ajute pe ceilalţi, mai ales pe copiii aflaţi în suferinţă, impresionat fiind de cazurile pe care le vedea la televizor sau în viaţa reală. Era pasionat şi de calculatoare, aşa că şi-a făcut un blog religios, unde, pe lângă publicarea articolelor de profil dădea şi anunţuri prin care îndemna oamenii să ofere bani, direct, familiilor cu copii bolnavi şi fără resursele financiare necesare tratamentului. Pentru că lucrurile mergeau greu, fiind doar persoană fizică, Vlad Plăcintă a înfiinţat, împreună cu mama şi fratele său, o asociaţie numită ”Salvează o inimă”, după un caz real care l-a impresionat în mod special pe tânărul botoşănean. Toate acestea se petreceau în urmă cu patru ani.

”La început, nu ne dădea nimeni nicio şansă. Ba chiar se amuzau. Dar nu m-am dat bătut. Eu doream să ajut oamenii, aşa că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă”, spune Vlad Plăcintă. Botoşăneanul a umblat, a prezentat cazurile, a căutat oamenii dispuşi să doneze. Şi-a dorit însă un sistem online prin care să fie urmărite donaţiile, pentru ca totul să fie transparent. Au urmat zile şi nopţi de căutări şi informare despre posibilitatea înfiinţării unei platforme online, totul benevol. ”Nu câştigam nimic din asta, dar era dorinţa mea şi nu mă gândeam la efort, la nopţi nedormite, la nimic”, spune botoşăneanul. La un moment dat, a dat peste Marius Bucur, un specialist IT care lucra pentru Google în Elveţia şi care a fost impresionat de dăruirea şi voinţa lui Vlad Plăcintă. Astfel, a acceptat să devină programatorul asociaţiei, fără niciun fel de recompensă materială. A realizat o platformă unicat în România, pentru donaţii în timp real, care pot fi monitorizate public. Totodată, este platforma care suportă toate tipurile de donaţii atât prin SMS, PayPal sau card. ”O super-platformă prin care puteam să ajut într-adevăr oamenii”, spune Vlad Plăcintă. Au urmat luni de promovare a platformei şi a intenţiilor asociaţiei. Au fost căutaţi mereu parteneri, inclusiv firme de telefonie mobilă pentru donaţii şi plata prin sms. În patru ani, de când funcţionează ”Salvează o inimă”, Vlad Plăcintă, tâmplarul de la Boscoteni, a reuşit să atragă în parteneriate multi-naţionale sau mamuţi tehnologici, inclusiv Google.

Peste 5 milioane de euro din donaţii Vlad Plăcintă a reuşit, cu această platformă, să strângă peste 5 milioane de euro din donaţii de la persoane fizice sau firme, atât din ţară, cât şi din străinătate, în special de la români din diaspora. Cazurile sunt prezentate în detaliu pe platformă, putând fi urmărită inclusiv evoluţia pacientului pentru care se strâng, precum şi rezultatul final. Cazurile sunt atent selectate, fiind vorba despre copii din familii cu situaţie materială precară sau care nu-şi permit tratamentele. Potrivit lui Plăcintă, este vorba despre copii care au nevoie disperată de operaţii la inimă, pe creier sau la alte organe vitale, copii bolnavi de cancer sau ţintuiţi la pat şi care au nevoie de o şansă. Fiecare caz este verificat cu atenţie de Vlad Plăcintă. ”Cer actele medicale, apoi sun la clinică să văd despre ce este vorba, să verific suma de care este nevoie.

Verific biletele de ieşire din spital pentru a vedea diagnosticul. După aceea, încep promovarea cazului, pe platforma online”, spune Vlad Plăcintă. Asociaţia sa colaborează cu clinici din România, dar şi din Turcia sau alte ţări europene. Copiii sunt trimişi la tratament şi le este plătită suma necesară, după ce sunt strânşi banii. Campania pentru fiecare caz în parte se opreşte atunci când este strânsă suma necesară, afişată la începutul demersurilor. Vlad este sprijinit de o echipă de voluntari din toată ţara, sute de copii fiind ajutaţi să trăiască prin aceste sistem. Au fost şi situaţii nefericite. ”Acestea sunt momentele cele mai dificile. Eu mă implic sufleteşte şi este foarte greu atunci când aflu că nu s-a putut să fie salvat”, spune Vlad Plăcintă. Transparenţă maximă Ceea ce face cu adevărat unic demersul lui Vlad Plăcintă este transparenţa maximă.

Totul se întâmplă la vedere şi oricine îşi poate urmări donaţia, poate vedea clar cui donează, precum şi actele medicale ale persoanei respective. Sunt publicate pe această platformă inclusiv ordinele de plată şi actele care dovedesc cheltuirea banilor. Donatorul vede exact actele medicale ale persoanei ajutate, evoluţia cazului, dar şi cum sunt cheltuiţi banii săi. Vlad spune că transparenţa a fost cea care a atras şi cei mai mulţi donatori. Viaţa lui Vlad Plăcintă nu s-a schimbat prea mult în tot acest timp, doar că este mai mereu ocupat. Donaţie pentru un spital din Botoşani Anul acesta, Vlad Plăcintă a reuşit să-i convingă pe cei de la Google să doneze pentru un spital din municipiul Botoşani.

Este vorba despre Secţia de Pediatrie de la Spitalul Judeţean ”Mavromati” Botoşani. Mai precis Google Elveţia a donat 73.000 de lei pentru achiziţionarea unor echipamente medicale prin Asociaţia ”Salvează o inimă”. „Am donat secţiei de pediatrie dispozitive medicale AccuVein pentru depistarea venelor la copii, dar şi Rapid Point 500, un analizator de gaze. Erau dispozitive necesare pentru copii”, spune Vlad Plăcintă.

Sursa ADEVARUL.RO